Ako navrhnúť záhradu?

Na celkový dojem z bývania vo veľkej miere vplýva dizajn záhrady. Vhodne zvolené prvky, rastliny a ich rozmiestnenie oživia váš domov. A to nie len v lete ale aj v zime, kedy si budete môcť vychutnať výhľady do exteriéru zvnútra. Poradíme vám, ako navrhnúť záhradu tak, aby vám pohľad na ňu nikdy nezovšednel.

Plánovanie záhrady

Prvou fázou procesu by malo byť vytvorenie projektovej dokumentácie pre váš záhradný projekt. Aj keď slová „projektová dokumentácia“ znejú veľmi profesionálne, nemusíte zamestnať profesionálneho záhradníka. Do plánovania záhrady sa môžete pustiť aj sami. Postačí vám ceruzka, papier, chuť trochu snívať a množstvo nápadov.

Špecifické želania

Pri tvorbe návrhu si najskôr zodpovedzte na otázky: „Ako sa chcem v záhrade cítiť?“ alebo: „Čím je pre mňa záhrada?“ Potom vyberte štýl, v ktorom sa bude niesť dizajn záhrady. Okrem toho zvážte vaše finančné možnosti a koľko času máte na údržbu. V tejto fáze je tiež potrebné rozhodnúť o tom, či chcete záhradu využívať aj na pestovanie ovocia a zeleniny alebo len na oddych.

Jednotlivé podrobnosti určite na základe vašich očakávaní a potrieb. Nezabudnite zapojiť ostatných členov rodiny. Iste sa dozviete, čo by chceli mať v záhrade oni. Splnenie všetkých prianí pravdepodobne nebude možné. Hľadajte preto rozumný kompromis.

Aké materiály použiť?

V záhradnom prostredí je dôležitý nie len vzhľad ale aj trvanlivosť a ľahká údržba všetkých používaných materiálov. Aby vybraný materiál dobre zapadol do prostredia, najvhodnejšie sú prírodne vyzerajúce povrchy. Dizajn by mal navyše pasovať k štýlu vášho domu.

Ak chcete opticky prepojiť vnútorné a vonkajšie priestory, vyberte materiál, aký sa používa v miestnosti spojenej so záhradou. Ak nie je vhodný do exteriéru, vyberte iný v podobnom dekóre.

Dizajnové prvky a chodníky

Dôležitým bodom je návrh dizajnových prvkov, akými sú fontány či záhradné jazierko. Ak si radi posedíte v súkromí na čerstvom vzduchu, môžete do návrhu zakomponovať aj záhradný altánok. Návrh chodníkov by mal korešpondovať s tým, do ktorých miest záhrady budete potrebovať vybudovať prístup. Pozor na počet chodníkov. Príliš veľký počet by vytvoril zo záhrady nejednotný celok.

Vysadenie zelene

Bez kvetov a trávnika sa nezaobíde žiadna záhrada. Pri výbere vezmite do úvahy na akú svetovú stranu je záhrada orientovaná. Podľa toho vyberajte jednotlivé druhy kvetov a drevín. Vyberajte tiež podľa toho, akú plochu bude zaberať trávnik a akú kvety. Pre malý kvetinový záhon uprednostnite nižšie kvety s jedným, maximálne dvoma farebne výraznejšími druhmi. Do rozľahlého záhonu vyberte, naopak, aj vyššie kvety.

EK, Prodom

Webstránka:

www.projekt-domu.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@projekt-domu.sk