Typy vykurovania pre rodinný dom — ktorý vybrať?

Pri stavbe rodinného domu sa môžete rozhodovať medzi niekoľkými typmi vykurovania. Najčastejšie používanými sú plynové a elektrické kúrenie. Môžete investovať tiež do kotla na tuhé palivo alebo zvoliť modernejšie riešenie v podobe tepelného čerpadla alebo solárnych systémov.

Plynové vykurovanie

Vykurovanie plynom je efektívne v starších, zrekonštruovaných domoch, novostavbách aj energeticky úsporných domoch. Plynový kondenzačný kotol, ktorý je zdrojom tepla, môže byť so solárnou termikou alebo bez nej. Plyn sa dá tiež využívať ako dodatočný zdroj energie k iným, obnoviteľným zdrojom energie. Okrem zemného plynu je možné inštalovať aj zariadenia na kvapalný plyn alebo bioplyn. Či budete mať doma podlahové vykurovanie alebo radiátory, je už na vás. Výhodou plynu sú nízke vstupné náklady a ekonomická výhodnosť pri vykurovaní väčších priestorov, najmä ak je plynový kotol hlavným zdrojom tepla. Obstarávacie náklady sa môžu značne navýšiť, ak budete potrebovať vybudovať aj plynovú prípojku.

Elektrické vykurovanie

Vykurovanie elektrinou je považované za najdrahšie. Pri nízkoenergetických alebo pasívnych domoch to však nie je tak celkom pravda. Elektrický kotol tu obvykle slúži len ako záložný zdroj k tepelnému čerpadlu alebo solárnym systémom. Vykurovať rozľahlý starší dom s vysokými tepelnými stratami by ale bolo naozaj drahé. Finančná efektívnosť teda záleží na tom, aké sú tepelnoizolačné vlastnosti domu. Výhodou elektriny je jej dostupnosť, plyn nemusí byť zavedený všade. Okrem elektrického kotla môžete využiť aj podlahové vykurovanie, infrakúrenie, infražiariče a teplovzdušné ventilátory.  

Vykurovanie tuhým palivom

Vykurovanie drevom je stále aktuálne a to predovšetkým na miestach, kde nie je dostupný plyn a kúrenie elektrinou by bolo príliš nákladné. Vhodné je aj pre rekreačné objekty ako chaty či chalupy.  Vybrať si môžete kotol na drevo, drevnú štiepku alebo pelety. Ide síce o ekologické vykurovanie obnoviteľným prírodným zdrojom, ale spaľovať sa musí naozaj iba drevo, resp. brikety či pelety. Tento spôsob je dostatočne efektívny, nezabudnite však počítať s priestorom na uskladnenie dreva a potrebu zásobiť sa ním.     

Tepelné čerpadlá

Tepelné čerpadlá využívajú na vykurovanie termickú energiu zo vzduchu, zeme alebo vody. Ide o zložitý technický proces, ktorého princípom je využiť teplo z okolia (vody, zeme, vzduchu) na vykurovanie domu. Takýto vykurovací systém pozostáva z tepelného čerpadla, výmenníkov tepla, potrubnej siete, kompresora a ventilu. Nevýhodou sú vysoké vstupné náklady a vybavenie všetkých potrebných povolení. Pri prevádzke ale nevzniká CO2, nie ste závislí na fosílnych palivách a iste vás potešia aj nízke prevádzkové náklady.

admin

Webstránka:

www.projekt-domu.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@projekt-domu.sk