Čo potrebujete vedieť o závlahových systémoch?

Automatický závlahový systém je praktický a efektívny pomocník pri starostlivosti o záhradu. Aj keď je vstupná investícia vyššia, v priebehu rokov vám ušetrí množstvo vody a času. Ako funguje závlahový systém a čo všetko by ste o ňom mali vedieť?

Automatický závlahový systém

Podzemný závlahový systém sa dá označiť za najefektívnejší spôsob zavlažovania trávnika. Hadice, na ktorých sa nachádzajú rozprašovače, sú umiestnené po povrchom. Tie sa pri zavlažovaní vysúvajú nad zem.

Rozprašovače nesmú príliš vyčnievať, inak by sa mohli pri kosení poškodiť. Automatickú závlahu riadi ovládacia jednotka, ktorá je s ňou spojená elektromagnetickými ventilmi. Nastaviť môžete intenzitu aj dĺžku zavlažovania, dokonca aj to, kedy sa majú rozprašovače zapnúť. Zavlažovať sa tak môže každý deň a nemusíte byť vôbec doma. Rozmiestnenie a počet rozprašovačov sa navrhuje podľa plochy trávnika a jeho tvaru, prípadne iných premenných.

Závlahový systém a existujúci trávnik

Závlahový systém sa odporúča realizovať ešte pred založením trávnika, keďže rozvody aj rozprašovače sa nachádzajú pod ním. Návrh a realizáciu je vhodnejšie zveriť odbornej firme. Ani už existujúci trávnik nie je neprekonateľný problém, ale kusy trávnika treba vyrezať a po realizácii závlahy opäť vrátiť späť. Je tu riziko, že niektoré kusy trávnika sa už nemusia znova uchytiť a vyschnú. Okrem toho je dodatočná realizácia náročnejšia na čas i prácu.

Zazimovanie automatickej závlahy

Závlahový systém je nenáročný na údržbu, výnimkou je zazimovanie, ktoré určite nevynechávajte. Rozvody, teda hadice a ďalšie komponenty sú umiestnené v zámrznej hĺbke, menej ako 70 cm pod terénom. Keď prídu mrazy, môže prísť k poškodeniu. Zazimovanie je v podstate jednoduchý proces, stačí zo systému vytlačiť všetku vodu pomocou kompresora. Keď už z rozprašovačov vychádza len vzduch, máte hotovo. Zazimovanie je nutné spraviť skôr, ako prídu prvé mrazy.

Kvapková závlaha

Kvapková závlaha sa používa na okrasnú a úžitkovú časť záhrady, teda mimo trávnika. Môže byť súčasťou automatického závlahového systému. Ide o spôsob mikrozávlahy, kedy sa rastlinám dostáva malé množstvo vody po dlhší čas.

Kvapková závlaha funguje prostredníctvom kvapkovej hadice alebo hlavíc. Hadica sa umiestňuje ku koreňovému systému rastlín, niekedy sa prikrýva napríklad mulčovacou kôrou. Použiť sa dajú tiež hlavice, ktoré sa zapichnú do hadice a môžete nimi regulovať prietok. Samozrejme pokiaľ voda nesteká gravitačne, bude potrebné vytvoriť tlak, aby voda kvapkala po celej dĺžke. Súčasťou systému je riadiaca jednotka. Pri systéme s jednou hadicou stačí riadiaca jednotka s elektromagnetickým ventilom, zložitejšie systémy si vyžadujú aj zložitejšiu riadiacu jednotku.   

admin

Webstránka:

www.projekt-domu.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@projekt-domu.sk