Ako vybrať skleník do záhrady

Chcete pestovať plodiny, ktorým sa v našich klimatických podmienkach darí len skleníku? Alebo si od skorej jari potrebujete vypestovať priesady? Ako vybrať správny skleník, ktorý bude spĺňať vaše požiadavky, vám poradíme v nasledujúcom článku.

Materiál skleníka

Klasické sklenené skleníky dnes už nie sú jedinou možnosťou. Nevýhodou skla je, že sa môže rozbiť, napríklad pri krupobití alebo aj neopatrnej manipulácii. Okrem toho nemá úplne ideálne izolačné vlastnosti. Na druhej strane ale sklo absorbuje UV žiarenie, a pokiaľ budete mať jednu skosenú stranu, lúče budú dostatočne rozptyľované, aby sa rastliny nespálili. Odolnejším materiálom je polykarbonát, ktorý je zároveň ľahší a montáž je jednoduchšia. V porovnaní zo sklom je praktickejší a má aj lepšie izolačné vlastnosti.

Čo sa týka konštrukcie, najčastejšie sa používa hliník. Ten je síce drahší, ale investícia sa oplatí najmä kvôli jeho dlhej životnosti a odolnosti. O niečo väčšiu stabilitu poskytuje oceľ, ktorá si ale vyžaduje určitú starostlivosť. V opačnom prípade hrozí korózia. Samozrejme skleník musí mať zabezpečené aj dostatočné vetranie, a to buď oknami alebo ventilátormi.  

Rozmery skleníka

Rozmery skleníka závisia od toho, koľko členov má vaša domácnosť, resp. koľko osôb budete chcieť zásobovať vlastnými plodinami. Aby ste mohli skleníkom pohodlne prechádzať, výška by mala byť asi 2 m. Čo sa týka plochy, pre štvorčlennú rodinu by malo stačiť 10 - 12 m2. Ak ste na vážkach, vyberte si radšej väčší skleník, aby v ňom rastliny neboli natlačené. V takýchto podmienkach vznikajú vhodnejšie podmienky na vznik a množenie parazitov a ochorení. Počas zimy môžete skleník využiť na prezimovanie vonkajších rastlín.

Umiestnenie skleníka

Umiestnenie skleníka v záhrade sa odvíja od toho, aké plodiny v ňom chcete pestovať. Ich nároky na intenzitu svetla či teplotu sa môžu líšiť. Sú druhy, ktoré priame slnečné svetlo neprežijú. Zároveň ale každá rastlina potrebuje dostatok svetla. Vyhliadnite si vopred vhodné miesto v záhrade a berte do úvahy aj rozmery skleníka. Miesto by malo byť v závetrí, aby silný vietor alebo víchor skleník nepoškodil. Najviac svetla získate so severojužnou orientáciou.

admin

Webstránka:

www.projekt-domu.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@projekt-domu.sk