Materiály na podlahu terasy

Podlaha na terase bude oveľa viac vystavená rozmarom počasia ako podlaha v interiéri. Preto sa jej výber bude odvíjať najmä od podmienok na terase. Ktorú zvoliť a čo všetko brať do úvahy, vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Krytá alebo otvorená terasa?

Základným kritériom rozhodovania je, či je vaša terasa krytá alebo nie. Je totiž rozdiel, či je podlaha neustále vystavovaná dažďu, slnečným lúčom, či bude v tieni alebo je uzatvorená. Materiál podlahy na terasu závisí tiež od toho, ako často ste ochotní venovať sa jej údržbe.

Drevená podlaha

Klasika, akou je drevo, predstavuje materiál, ktorý prinesie estetický zážitok. Po podlahe tiež bude možné pohodlne chodiť bez topánok. Z domácich drevín sú do exteriéru vhodné dub, smrek a buk, z tých exotických napríklad cumaru, bangkirai a massaranduba. S vhodným ošetrením drevo odolá vlhkosti i zmenám teploty. Vopred však počítajte s tým, že drevená podlaha na terase bude vyžadovať vašu starostlivosť 1 – 2 x za rok.

Keramická dlažba

Keramická dlažba si našla svoje uplatnenie aj v exteriéri. Je to pre jej nenáročnosť na údržbu a výhodné ceny. Keramická dlažba ponúka tiež možnosť zladenia dizajnu terasy a interiéru. Nevýhodou môže byť, že sa vplyvom slnečných lúčov rýchlejšie zohreje. Ak nemáte terasu zatienenú, nemusí byť pre vás vhodnou voľbou. Pri výbere zvoľte typ, ktorý dobre odoláva zmenám teplôt a má protišmykovú úpravu.

Betónová podlaha

Nenáročná na údržbu je tiež impregnovaná betónová podlaha. Kvôli jej surovému dizajnu je však vhodná len do moderne ladeného exteriéru. Ak nechcete jednoliatu betónovú podlahu, na trhu nájdete betónové dlaždice, ktoré vzhľad terasy pekne oživia. Podobne ako keramika, aj betón sa ľahko zohreje, je preto vhodný skôr na tienené terasy.

Podlaha z drevoplastu

Drevoplast je materiál, ktorý v sebe spája výhody dreva a plastu. Ak ste milovníkom prírodných dizajnov, no neláka vás nutnosť údržby dreva, bude pre vás práve drevoplast najlepším riešením. Výhodou tohto materiálu je množstvo rôznych dekórov a minimálne nároky na údržbu. Dobre odoláva zmenám počasia a má protišmykový povrch, takže je vhodný aj na odkrytú terasu.

Podlaha terasy z kameňa

Prírodný kameň v sebe skrýva isté čaro, rovnako, ako drevo. Na terase vynikne jeho krása a prirodzené vlastnosti, ako sú odolnosť voči vlhkosti, mrazu či horúčavám. V lete však pozor na horúci povrch, na ktorom budete potrebovať obuv. Čo sa starostlivosti týka, podlaha na terase nebude vyžadovať zvláštnu pozornosť. Postačí ju len raz za rok vyčistiť a pre predĺženie jej životnosti raz za dva roky naimpregnovať.

admin

Webstránka:

www.projekt-domu.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@projekt-domu.sk