Nízkoenergetický a pasívny dom — viete, aký je medzi nimi rozdiel?

Naše nároky na rodinné domy sa časom menia. V súčasnosti sa najväčší dôraz kladie na energetickú nenáročnosť, primerané rozmery a moderný dizajn. V súvislosti so šetrením energií sa spomínajú najmä dva pojmy: nízkoenergetický a pasívny dom. Vysvetlíme vám, aký je medzi nimi rozdiel.  

Nízkoenergetický dom

Nízkoenergetický dom má mať podľa slovenskej legislatívy energetickú triedu A. Ročná potreba energie na teplo sa pohybuje od 15 do 50 kWh/m2. Dom by teda mal byť naprojektovaný tak, aby boli tepelné straty čo najmenšie. Počiatočná investícia bude samozrejme vyššia ako pri bežnom dome, to sa však vráti v podobe úspory na energiách až do výšky 50 % nákladov.

Aby bolo dom možné označiť ako nízkoenergetický, nebude stačiť iba obyčajné zateplenie obvodových stien. Potrebná je kvalitná izolácia všetkých stavebných konštrukcií a eliminácia tepelných mostov. Dostatočné izolačné vlastnosti musia mať aj sklenené výplne, teda okná, dvere alebo presklené časti. Tento typ domu by mal využívať solárnu energiu či rekuperáciu tepla. Dôležitá je tiež orientácia na svetové strany a dispozičné riešenie domu. Orientácia na svetové strany je dôležitá aj v súvislosti s využitím solárnych panelov. Samozrejmosťou je použitie energeticky úsporných spotrebičov či žiaroviek. 

Pasívny dom

Pasívny dom má výrazne nižšiu spotrebu energie na vykurovanie ako nízkoenergetický dom. Ročná spotreba je v rozmedzí od 5 do 15 kWh/m2. Nároky na tepelno-technické vlastnosti materiálov sú tak vyššie. Okrem toho je potrebný aj test vzduchotesnosti. Pasívne domy čerpajú teplo z vnútorných zdrojov a nepotrebujú nutne aktívny vykurovací systém. V realite sa ale používajú tepelné čerpadlá, podlahové či stenové vykurovanie alebo rekuperácia. Potreba vykurovania a chladenia ale býva minimálna.

Pasívny dom je o niečo nákladnejší na realizáciu ako nízkoenergetický, hovorí sa zhruba o 10 % navýšení. Na najväčšiu investíciu sa musíte pripraviť už pri stavbe, pretože väčšina technológií sa nedá riešiť postupne ani dodatočne. Táto investícia vám však prinesie ešte o niečo vyššiu úsporu, než ako je to pri nízkoenergetickom dome. Úspornejší ako pasívny dom je nulový dom, ktorého realizácia je finančne veľmi náročná a u nás sa preto takéto stavby realizujú len výnimočne.

admin

Webstránka:

www.projekt-domu.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@projekt-domu.sk