Ako vysadiť živý plot

Živé ploty patria medzi obľúbené prvky mnohých záhrad. Dodajú priestoru prírodný nádych, zabezpečia súkromie a dokážu vytvoriť účinnú protihlukovú bariéru. Poradíme vám, ako si živý plot zasadiť a ako do neho vybrať vhodné dreviny. V nasledujúcom článku sa tiež dozviete, ako zabezpečiť starostlivosť, aby bol váš živý plot stále hustý a upravený.

Kúpa sadeníc

Pred tým, ako si zakúpite sadenice a začnete ich vysádzať, si budete musieť zodpovedať na niekoľko otázok a stanoviť si kritériá, ktoré by mal živý plot spĺňať. Zvážte, či je potrebné, aby živý plot zakrýval priestor počas celého roka. Ak je to pre vás prioritou, budete hľadať neopadavé dreviny, akými sú napríklad krušpán vždyzelený alebo ihličnany. Ak nie, môžete si vybrať z množstva opadavých druhov: dráč, vtáčí zob a iné.

Dôležitým faktorom pri výsadbe živého plota bude aj jeho výška. Nižšie dreviny sú vhodné na optické predelenie priestoru, vyššie dokážu bezpečne uzavrieť aj celý pozemok. V prípade výsadby živých plotov sa kreativite nekladú žiadne medze. Z rôznorodej ponuky si môžete vybrať kvitnúce druhy, akými sú zlatovka prostredná a orgován. Možné je využiť aj jedlé druhy: muchovník alebo baza čierna. Skombinovať sa dá tiež viacero druhov drevín rôznych farieb.

Ako vysádzať

Vhodným obdobím na vysadenie živého plota je obdobie vegetačného pokoja. Vhodným je jar od začiatku marca do konca júna a na jeseň od začiatku septembra do konca novembra. V prípade, že sa rozhodnete plot vysadiť na jeseň, pripravte si ešte pred príchodom prvých mrazov jamy do hĺbky 30 - 40 cm. Sadenice sa vysádzajú do radu alebo cikcakovito do dvojradu spravidla po päť sadeníc na dĺžku jeden meter. Odstupy medzi sadenicami by mali byť 20 cm.

Zakúpené sadenice namočte do vody aspoň na 24 hodín pred vysádzaním. Vykopané jamky zalejte dostatočným množstvom vody a pridajte hnojivo. Korienky každej sadenice jemne ostrihajte — rastlinka tak bude rýchlejšie rásť. Po vysadení všetky sadenice zostrihnite na výšku približne 12 cm, aby ste docielili hustý, rozvetvený vzhľad plotu. V prípade, že plot vysádzate na jeseň, nechajte prvé strihanie až na jar.

Starostlivosť, ktorú živému plotu venujete počas prvého roka od vysadenia bude určovať jeho konečný vzhľad. Nezabudnite preto na pravidelnú zálievku, ktorá pomáha rýchlejšiemu rastu rastliniek. Keď rastlinky vyženú dlhé výhonky, pravidelne ich strihajte minimálne na polovicu pôvodnej dĺžky. Koncom jesene ešte pred príchodom mrazov vykonajte posledný rez. Ostrihajte živý plot na rovnakú výšku a nebojte sa ostrihať ho radikálne. Takýto rez zabezpečí jeho rozkonárenie a zahustenie.

Starostlivosť o živý plot

Po vysadení a dorastení na požadovanú výšku, si živý plot stále vyžaduje pravidelný rez a zálievku. Ihličnaté živé ploty sú menej náročné. Rez je potrebný len jedenkrát do roka začiatkom jari alebo na jeseň. Opadavé, nekvitnúce, ploty strihajte 2 až 3-krát do roka, podľa rýchlosti rastu nových výhonkov. Najlepšie začiatkom jari, na začiatku a konci leta. Na jar kvitnúce ploty ostrihajte hneď po odkvitnutí. V prípade starších živých plotov vykonajte pred zimou radikálny rez, aby ste podporili rast nových, rozkonárených výhonkov.

admin

Webstránka:

www.projekt-domu.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@projekt-domu.sk