Ako vytvoriť terasu na plochej streche

Pokiaľ nemáte dom so záhradou a terasou, ale túžite po mieste na oddych, môžete si ho vytvoriť na streche. Strechu domu tak premeníte na čarovné miesto a ulahodíte tým nie len oku, ale aj duši. Okrem toho, každý kúsok zelene je najmä pri hustej zástavbe domov viac ako vítaný.

Vaša oáza pokoja

Na streche si môžete zariadiť ideálne miesto na oddych a príjemné posedenie. Ak má byť strecha pochôdzna s terasou alebo záhradou, malo by sa na to myslieť už pri projektovaní domu. Ak budete terasu na streche plánovať dodatočne, budete potrebovať posudok statika.

Skladbu strechy a technické riešenie odporúčame zveriť do rúk odborníkov. Okrem toho je potrebné sa rozhodnúť, či budete chcieť zelenú strechu s trávnikom alebo terasu s dlažbou, ktorú dotvoríte zeleňou v črepníkoch. Na strešnú záhradu alebo terasu sa výborne hodí hojdačka, lavička, záhradný nábytok či gril. A samozrejme množstvo kvetov a iných rastlín, ktoré vytvoria príjemnú klímu.    

Terasa na plochej streche

Plochá strecha rodinného domu, garáže alebo inej neobytnej budovy sa dá prerobiť na peknú a útulnú terasu. Pokiaľ sa plochá strecha nachádza na obytnom objekte, bude potrebné myslieť na kvalitné zateplenie, aby nedohádzalo k úniku tepla z interiéru. Ak ide o neobytný priestor, nebude tento krok potrebný.

Nevyhnutná je tiež kvalitná hydroizolácia a pozornosť venujete aj realizácii nášľapnej vrstvy. Jednotlivé typy sa dajú pokladať suchým spôsobom do štrku alebo inej podložky alebo mokrým spôsobom. V tomto prípade sa kladú do betónu alebo sa lepia špeciálnymi lepidlami.

Podlahu si môžete vybrať drevenú, betónovú alebo s dlažbou. Veľmi pekne pôsobí aj zatrávnená strecha. Získate tak malú záhradku aj posedením.

Odvodnenie terasy

Na terase je nežiadúce zadržiavanie vody. Preto je potrebné myslieť na jej odvodnenie. Smerom k odvodňovacím prvkom zaistite spád hydroizolácie minimálne 1°. Vhodným systémom pre odvodnenie je vytvorenie systému vnútorných vpustov. Môžete tiež využiť odvodnenie do odkvapového potrubia alebo kombináciu oboch spôsobov.

Nezabudnite na bezpečnosť

Terasa na streche by mala byť nie len krásna ale tiež bezpečná. Osobitú pozornosť preto venujte inštalácii zábradlia. Malo by byť ukotvené priamo do konštrukcií domu. Keďže má zábradlie plniť aj estetickú funkciu, vyberajte materiál a dizajn v štýle vášho rodinného domu.

admin

Webstránka:

www.projekt-domu.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@projekt-domu.sk