Aká podlahu vybrať do kuchyne

Kuchyňa je miestom, kde je podlaha vystavená rôznym vplyvom. Nezriedka sa na ňu niečo vyleje, spadne riad a je potrebné ju často čistiť. Nehovoriac o tom, že po nej každý deň niekoľko krát prejde celá rodina. Ktorú podlahu vybrať, aby splnila vaše estetické nároky a zároveň vám aj pri takejto záťaži spoľahlivo slúžila po dlhý čas?

Dlažba

Často voľbou, najmä pre výbornú odolnosť voči vlhkosti a jednoduché čistenie, je dlažba. Dlažba ponúka tiež širokú možnosť výberu, čo sa týka dizajnu. Nevýhodami sú však jej chladný povrch a tvrdosť. Ak vám na dlažbu spadne niečo krehké, s istotou sa to rozbije. Na druhej strane je dlažba tiež náchylná na poškodenie pri páde ťažkých predmetov. Stačí, ak vám pane ťažší hrniec a môžete ju poškodiť. Poškodený diel je potom potrebné vymeniť.

Drevená podlaha do kuchyne

Pre krásu prírodného dizajnu dreva si tento materiál mnohí vyberú aj do kuchyne. Drevo dodá celej miestnosti isté čaro, ktoré nedokáže vytvoriť žiadny iný materiál. Drevené podlahy je možné znovu prebrúsiť a nalakovať a po renovácii opäť vyzerajú ako nové.

V kuchyni však musíte počítať s tým, že drevená podlaha nedokáže dobre odolávať zmenám vlhkosti. Tá by sa mala pohybovať medzi 45 – 65 %. Drevená podlaha okrem toho nie je dostatočne odolná voči mechanickému poškodeniu. Malé zárezy alebo praskliny sa však dajú opraviť súpravou na opravy od výrobcu vašich parkiet. Pri väčšom poškodení bude potrebné vymeniť celý diel. Umývanie drevenej podlahy je možné len navlhčeným mopom.

Laminátová podlaha

Ani laminátová podlaha nie je veľmi vhodná do vlhkého prostredia. Ak na nej necháte stáť tekutinu, napučí a poškodený diel je potrebné vymeniť, čo vyžaduje rozobratie celej podlahy. Všetku tekutinu preto musíte hneď utrieť. Aj umývanie je možné len navlhčeným mopom. Ak chcete mať tento materiál v kuchyni, vyberajte typ s povrchovou úpravou voči vode. Skontrolujte tiež triedu záťaže, pre ktorú je určená. Do kuchyne by mala mať označenie 23.

Vinylová podlaha

Vinylová podlaha je do kuchyne azda najviac vhodná. Kombináciou odolnosti voči vode a mäkkosti spĺňa všetky kritériá, ktoré môžete na podlahu v kuchyni mať. Vinylová podlaha dobre odoláva nárazom, je mäkká a teplá. Výrobcovia navyše ponúkajú množstvo dekórov, ktoré sú na nerozoznanie od prírodných materiálov. Iste oceníte aj možnosť umývania namokro. Nevýhodou je zložitejšie pokladanie lepenej vinylovej podlahy. Nie je tiež vhodné vystavovať ju prudkým zmenám teplôt. Napríklad, ak na časť podlahy dopadá počas dňa slnečné žiarenie, mohla by sa zdeformovať.

admin

Webstránka:

www.projekt-domu.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@projekt-domu.sk