Ako navrhnúť kuchyňu?

Kuchyňa je miesto, kde sa prirodzene konajú neskoré nočné rozhovory, robia sa domáce úlohy a organizujú neformálne oslavy. Je to miesto, kde sa vytvárajú spomienky. Aby dobre slúžila svojmu poslaniu, pri jej návrhu by ste mali myslieť na niekoľko vecí.

Aké sú vaše potreby

Ako prvé potrebujete vedieť, čo by ste v kuchyni chceli mať a aké rozmiestnenie by vám najviac vyhovovalo. Ruka v ruke s tým budete musieť, pravdaže, zvážiť vaše finančné možnosti. Pri návrhu okrem toho vychádzajte z veľkosti priestoru, ktorý máte k dispozícii.

Finančný rozpočet

Pri vytváraní finančného rozpočtu vopred počítajte s drobnými výdavkami navyše. Vytvorte si na ne rezervu približne vo výške 10 % z ceny kuchyne. Do konečnej ceny započítajte výdavky na vyhotovenie linky, nákup spotrebičov a potrebné úpravy priestoru. Nezabudnite na osvetlenie.

Užitočné tipy

Aby ste využili priestor v kuchyni čo najefektívnejšie, pokúste sa pri návrhu dodržať nasledovné tipy:

  • Zachovajte priamu vzdialenosť medzi umývadlom, chladničkou a varnou doskou.
  • Umývadlo umiestnite vedľa umývačky riadu. Jeho poloha môže závisieť od už existujúcich vodovodných potrubí.
  • Nie je veľmi vhodné umiestniť vstavanú chladničku a rúru vedľa seba. Ak chcete mať tieto spotrebiče v tesnej blízkosti, lepšou voľbou je voľne stojaca chladnička. Vzniknutá vzduchová medzera poskytne dostatočnú izoláciu.
  • V malej kuchyni urobí doslova zázraky dostatok svetla. Vyberte preto vhodné svietidlá. Na okná iste neumiestňujte závesy. Postačí ľahká záclona, ktorá nezabráni prieniku svetla dnu. Vhodné je tiež otvorenie celého priestoru do jedálenskej, prípadne obývacej časti bez zbytočných predelov. Vytvoríte tak efekt „veľkej miestnosti“, v ktorej sa kuchynská časť nebude zdať malou.
  • Myslite na všestrannosť využitia. Vhodnou voľbou posedenia pri kuchynskom ostrovčeku či barovom pulte sa stane z kuchyne obľúbené miesto na stretávanie rodiny.
  • Ak máte obmedzený rozpočet, ušetríte aj voľbou spotrebičov. Voľne stojaca mikrovlnná rúra alebo chladnička vás vyjdú lacnejšie ako vstavané modely.

Tvar kuchyne

Na výber máte tri hlavné typy tvarov kuchyne: tvar U, tvar L a tvar G. Vo veľkom priestore je možné využiť zväčšenie pracovnej plochy o kuchynský ostrovček. Získate ním ďalšie úložné priestory. Do kuchynského ostrovčeka sa dá umiestniť tiež druhé umývadlo, umývačka riadu alebo rúra či varná doska. Všetko závisí od vášho vkusu a rozloženia spotrebičov v kuchyni.

Dôležitosť osvetlenia

Návrh kuchyne by mal počítať s dostatkom svetla. Vyberte jedno hlavné a niekoľko doplnkových svietidiel. Doplnkové svietidlá umiestnite nad kuchynskú linku. Zvýšia vaše pohodlie aj bezpečnosť pri práci. Pre nočné návštevy kuchyne môžete pridať tlmené svetlá na steny miestnosti. V kuchyni tak vytvoríte príjemnú atmosféru na večerný čaj alebo malé zahryznutie.

EK, Prodom

Webstránka:

www.projekt-domu.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@projekt-domu.sk