Ako vybrať klimatizáciu

Klimatizácia a rodinný dom jednoducho k sebe pasujú. Nie len preto, aby ste sa v lete mohli príjemne ochladiť. Prinesie vám aj iné výhody. Ako ju vybrať tak, aby presne vyhovovala vašim požiadavkám?

Čo vám prinesie klimatizácia

Aj keď je primárnou úlohou klimatizácie ochladiť vzduch, niektoré modely môžete v chladnejších dňoch využiť na finančne nenáročné prikurovanie. Klimatizácia navyše čistí vzduch od nečistôt a prachu, niektoré typy aj od alergénov a roztočov. Pomáha tiež udržiavať stabilnú vlhkosť v dome. Pri jej montáži počítajte s tým, že plne nenahradí vetranie.

Typy klimatizácií

Klimatizácie delíme na tri hlavné typy. Líšia sa viacerými vlastnosťami. To, ktorý typ si vyberiete, bude závisieť od vašich konkrétnych požiadaviek.

Mobilné klimatizácie

Najmenšie klimatizácie sú mobilné. Ich výhodou je, že ich môžete premiestňovať medzi jednotlivými miestnosťami podľa potreby. Ich hmotnosť sa pohybuje od 30 do 40 kg. Prenášanie uľahčujú kolieska. Pre svoju prevádzku potrebujú len zapojiť do elektrickej siete. Nevýhodou mobilnej klimatizácie je nedokonalý spôsob odvodu teplého vzduchu. Na tento účel budete potrebovať otvor v stene alebo skle okna. Sú tiež hlučnejšie a majú nižší výkon ako ostatné typy. Najlepšie využitie preto nájdu v priestoroch, ktoré potrebujete ochladiť nárazovo. Tieto nevýhody však vyvažuje nízka cena a jednoduchá inštalácia.

Nástenné klimatizácie

Nástenné klimatizácie majú lepší výkon. Sú tiež menej hlučné. Vďaka tomu sú vhodné na ochladzovanie celého interiéru. Kompresor, ktorý zaisťuje chod klimatizácie, sa nachádza na vonkajšej stene domu. S vnútornou jednotkou je cez stenu spojený pomocou spojovacieho potrubia. Nevýhodou môže byť zložitejšia montáž.

Nástennú klimatizáciu si môžete vybrať v jednoduchom prevedení — split klimatizácie. Sú vhodné už pre existujúce stavby. Majú jednu vonkajšiu a jednu vnútornú jednotku. Ak sa práve nachádzate vo fáze stavby domu, môžete si vybrať multi-split klimatizáciu. Je to riešenie, pri ktorom vonkajšia jednotka pracuje s niekoľkými vnútornými jednotkami. Tento typ vyžaduje najväčšie stavebné úpravy. Je však najúčinnejší.

Okenné klimatizácie

Okenné klimatizácie sú najmenej používaným typom. Sú akousi kombináciou medzi mobilnými a nástennými. Okenné klimatizácie sa montujú do okna alebo do steny. Problémom môže byť nedokonalá izolácia pri montáži. Nevýhodou je tiež vyššia hlučnosť a účinnosť, ktorá je nižšia než pri nástennom type.

Ako vyberať

Pri výbere by vás mala zaujímať energetická trieda, energetická účinnosť, hlučnosť a spotreba elektrickej energie za hodinu. Po voľbe vhodného typu budete potrebovať zvážiť, aký výkon od klimatizácie požadujete. Optimálny výkon stanovíte v závislosti od veľkosti miestnosti, jej orientácie na svetové strany, ploche a type okien a tepla, ktoré vydávajú elektrospotrebiče. Na základe týchto údajov sa vypočíta potrebný výkon klimatizácie. S jeho stanovením je vhodné obrátiť sa na odborníkov.

admin

Webstránka:

www.projekt-domu.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@projekt-domu.sk