Ako vybrať nábytok do spálne

Spálňa je miesto, kde je potrebné vytvoriť atmosféru pohody. Mala by byť dostatočne vzdušná aj priestranná a zároveň poskytnúť dostatok miesta na odkladanie vecí. Ako tieto požiadavky skĺbiť do jedného celku?

Prvým krokom je výber postele

Dominantou spálne je posteľ. Okrem estetickej stránky vás iste bude zaujímať jej pohodlnosť. Posteľ vyberajte podľa viacerých kritérií:

1.Šírka a dĺžka postele

Štandardné rozmery manželskej postele sú 180 x 200 cm a 200 x 200 cm. Keďže minimálna šírka pre pohodlný spánok jednej osoby je 80 cm, tento rozmer bohato postačí.

2.Výška postele

Dôležitá je tiež výška postele. Tento rozmer určuje to, ako pohodlne sa vám bude vstávať. Minimálna výška postele na ochranu pred vdychovaním prachu z podlahy je 30 cm. Pri vstávaní vás však táto výška nepoteší. Výšku postele si preto vopred odmerajte. Pohodlne sa posaďte a odmerajte vzdialenosť od vrchu sedadla až po zem. Tento rozmer určí, ako vysoko by sa mala nachádzať horná línia postele vrátene matraca.

3.Materiál postele

Aby vám posteľ dlho slúžila, vezmite do úvahy materiál, z ktorého je zhotovená celá konštrukcia. Najdlhšiu životnosť majú kovové a drevené postele. O niečo kratšie vydrží laminát.

4.Kvalitný matrac nadovšetko

Na komfort pri spánku vplýva tiež kvalita matraca. Okrem správnych rozmerov by mal vyhovovať aj ďalším požiadavkám. Dôležitý je výber materiálu, možnosť polohovania a tvrdosť matraca.

5.Nočné stolíky

Pohodlie a komfort nesúvisia len so samotnou posteľou. Budete potrebovať miesto na odkladanie drobností, akými sú hodinky, mobil alebo šperky. Nezabudnite preto investovať do kúpy nočných stolíkov. Vhodnými sú stolíky so zásuvkami, do ktorých si môžete odložiť aj iné osobné veci.

Úložné priestory, ktoré šetria miesto

Neodmysliteľnou súčasťou spálne je šatník. Aby ste dokonale využili priestor, vhodné je nechať si ho vyrobiť na mieru. Využijete tak každý centimeter výšky miestnosti a získate viac úložného priestoru. Šatníkové skrine na mieru vám prinesú tiež možnosť vlastného návrhu dizajnu, ktorý presne zapadne do štýlu vašej spálne. Ak sa predsa len rozhodnete pre kúpu šatníkovej skrine, nezabudnite skontrolovať, či vám vyhovuje členenie jej vnútorného priestoru.

Doplnkový nábytok a osvetlenie

Ak je vaša spálňa dostatočne priestranná, môžete vybrať tiež doplnkový nábytok. Veľkú službu vám urobia vešiaky na oblečenie alebo kútik s kreslom a lampou na čítanie. Ak sa vám ku kreslu zmestí menší stolík, iste sa toto miesto rýchlo stane vaším obľúbeným.

Celú miestnosť doplníte poličkami, dekoráciami a vhodným osvetlením. Osvetlenie spálne by malo tvoriť jedno hlavné svietidlo a niekoľko doplnkových. Budete potrebovať lampu na čítanie a nočné lampy s tlmeným svetlom. Ak s partnerom nevstávate a nechodíte spať v rovnaký čas, zvážte aj inštaláciu LED pásikov do šatníka.

admin

Webstránka:

www.projekt-domu.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@projekt-domu.sk