Bytový textil - základ pohodlia a útulnosti

Medzi nevyhnutné súčasti interiéru patrí bytový textil. Jeho vplyv na interiér je takmer zázračný. Každý priestor dokáže zmeniť z neosobného na príjemný a útulný. Aby ste aj vy mohli doma zažiť tento malý zázrak, prinášame vám niekoľko trendy nápadov a rád, ako si vybrať textilné doplnky do interiéru.

Posteľné obliečky a plachty

Posteľné obliečky sú nevyhnutnou súčasťou každej spálne. Spolu s estetickou funkciou ovplyvňujú aj samotnú kvalitu spánku. Ich výber sa bude odvíjať nielen od požadovaného vzhľadu, ale aj od ročného obdobia. V zimnom období určite uvítate obliečky z hrubších materiálov, ako napríklad flanel. K teplej prikrývke môžete zvoliť aj obľúbenú froté plachtu.

V letných mesiacoch vám bude vyhovovať chladivá a tenká prikrývka. Vhodným materiálom je klasická bavlna, pod ktorou sa nespotíte toľko, ako pod umelými materiálmi. Najlepšou voľbou letného obdobia je však satén. Je príjemný na dotyk, dobre vyzerá a najmä pôsobí chladivo. Plachtu vyberajte z tenkej a priedušnej bavlny.

Prehozy a deky

Prehozy cez posteľ či sedaciu súpravu a deky zútulnia vašu domácnosť a navyše zakryjú veci, ktoré nechcete mať na očiach. V zimnom období sa postarajú o pocit pohodlia a tepla. Obchody ponúkajú množstvo vzorov, materiálov a rozmerov, z ktorých si môžete vyberať. Ak chcete zakryť len časť postele alebo pohovky, či pridať do interiéru zaujímavú textúru, vyberte si deku. Populárnymi sú napríklad štrikované deky z hrubej merino vlny s výraznou štruktúrou. Nielenže sú pohodlné, ale zároveň dodajú vašej spálni nádych romantiky.

Vankúše

Bytový textil bez vankúšov — to iste nie je ono. V rôznych farbách, vzoroch, materiáloch a tvaroch sú vankúše dizajnovou dekoráciou a postarajú sa tiež o vaše pohodlie. Môžete ich umiestniť na posteľ, pohovku, kreslo alebo dokonca na zem okolo konferenčného stolíka. Ak máte malé deti, iste sa z nich stane ich obľúbené miesto na sedenie.

Závesy a záclony

Okrem žalúzií, ktoré nemusia pôsobiť veľmi útulne, sa dá prísun svetla do miestnosti obmedziť i použitím závesov a záclon. Môžete si pritom vyberať z viacerých prírodných aj umelých materiálov. Pri výbere závesov sa riaďte pravidlom, že by nemali byť najvýraznejším prvkom v miestnosti, ale mali vhodne dopĺňať jej dizajn. Podľa štýlu zariadenia si môžete tiež zvoliť vhodný materiál. Satén a zamat budú pôsobiť elegantne napríklad pri starožitnom zariadení. Vzorovaná bavlna alebo polyester zabezpečia hravé vzory a farby do detskej izby.

Ak si vyberáte záclonu, ktorá trochu zmierni svetlo prenikajúce do miestnosti a čiastočne zabráni priehľadnosti okien, riaďte sa jedným pravidlom: záclona by mala byť prirodzene nariasená. Nešetrite preto na látke. Ak neviete šiť, jej výrobu zverte do rúk odborníkom alebo si kúpite už ušitú záclonu.

admin

Webstránka:

www.projekt-domu.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@projekt-domu.sk