Podľa čoho vyberať podlahu do domu

Pri výbere podlahy je okrem dizajnu potrebné zvážiť aj iné kritériá. Každý typ podlahy nemusí byť vhodný napríklad na podlahové kúrenie. Aj záťaž, ktorej je podlaha v jednotlivých miestnostiach vystavená, bude rôzna. Aby ste na nič nezabudli, pripravili sme pre vás krátky článok, ktorý vám pomôže.

Podlahy podľa miestností

Pri výbere podlahy do domu je potrebné zvoliť najvhodnejší typ do jednotlivých miestností. Každá miestnosť je využívaná za iným účelom. Od toho sa odvíjajú aj rôzne požiadavky, ktoré musí podlaha spĺňať.

Kuchyňa

V kuchyni je podlaha najviac vystavená znečisteniu. Preto by sa mala dať predovšetkým jednoducho čistiť. Ak obľubujete koberce, vhodným riešením bude kusový koberec s umelých materiálov. Ideálne je ho však celkom vylúčiť. Nielen kvôli ťažšiemu čisteniu ale tiež možnosti tvorby plesní. Vhodnejšími sú vinylová podlaha, korok, prírodné linoleum a laminát. Dlažba nie je veľmi vhodná pre jej krehkosť. Ak vám na ňu padne napríklad ťažší hrniec, mohli by ste ju poškodiť.

Chodba

Podlaha v chodbe sa musí dať jednoducho čistiť a mala by dobre odolávať vlhkosti. Tieto vlastnosti spĺňajú prírodné linoleum, korok, dlažba laminátové a vinylové podlahy. Vhodnými nie sú koberec a drevená podlaha.

Obytné miestnosti

V obytných miestnostiach zvoľte podlahy s teplým povrchom. Môžete si vybrať drevené podlahy, korok, laminát aj vinyl a prírodné linoleum. Vhodné sú kusové a tiež celoplošné koberce. Ak máte malé deti, v detskej izbe myslite na to, že podlaha by sa mala dať ľahko čistiť.

Kúpeľňa

Do kúpeľne sú najvhodnejšie dlažba a vodoodolné vinylové podlahy. Oba materiály dobre odolávajú aj stojatej vode a jednoducho sa umývajú. Ak sa rozhodnete pre dlažbu, budete ju okrem toho môcť dokonale zladiť s obkladom kúpeľne.

Ktorá podlaha na podlahové kúrenie

Nie každá podlaha je vhodná na podlahové kúrenie. Ak máte v dome tento typ kúrenia, vyberajte typy podláh s nízkym tepelným odporom. Najnižší tepelný odpor, len 0,01 m2K/W, má keramická dlažba s hrúbkou do 6 mm. Po nej nasledujú lepená vinylová podlaha a prírodné linoleum s tepelným odporom 0,02 m2K/W. Môžete zvoliť tiež laminátovú podlahu, ktorej tepelný odpor je 0,04 – 0,07 m2K/W. Ak túžite po drevenej podlahe, hľadajte druhy s tepelným odporom do 0,07 m2K/W.

Záťažové triedy podláh

Pri kúpe sa informujte aj o záťažovej triede podlahy. Záťažová trieda označujte vhodnosť využitia v jednotlivých priestoroch. Podlahy do domu majú prvé číslo označenia 2. Druhé číslo určuje stupeň zaťaženia, do ktorého sú vhodné.

  • Trieda záťaže 21 —nízke zaťaženie vhodné do spálne alebo hosťovskej izby.
  • Trieda záťaže 22 — stredné zaťaženie vhodné napríklad do obývacej a detskej izby.
  • Trieda záťaže 23 — intenzívna záťaž vhodná do chodby alebo kuchyne.
admin

Webstránka:

www.projekt-domu.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@projekt-domu.sk