Chystáte sa stavať? Prezradíme vám, ktoré sú najčastejšie chyby pri stavbe domu

Splnenie sna o vlastnom bývaní začína jeho dôkladným plánovaním, pokračuje výberom pozemku, projektu a samotnou stavbou. Projekt rodinného domu je bez pochýb najväčšou investíciou, ktorú v živote urobíme. Aby ste vaše finančné prostriedky vynaložili efektívne, prezradíme vám, aké sú najčastejšie chyby pri stavbe domu. Budete sa ich tak môcť vyvarovať.

Výber pozemku

Prvé chyby sa často vyskytnú už pri výbere pozemku. Pred konečným rozhodnutím zvážte nasledovné faktory:

  • lokalita, jej občianska vybavenosť a dopravná dostupnosť,
  • veľkosť, tvar, sklon a orientácia pozemku,
  • dostupnosť inžinierskych sietí,
  • možnosti výstavby, odstupové vzdialenosti, plánovaná výstavba v okolí a podobné informácie,
  • zloženie pôdy.

Všetky tieto faktory môžu ovplyvniť konečnú cenu stavby, vaše náklady na cestovanie, spotrebu energií a iné výdavky. Vhodná orientácia domu vám napríklad ušetrí na nákladoch na vykurovanie. A na svahovitom pozemku budete musieť počítať s finančne náročnejším založením stavby.

Ktorý projekt vybrať

Dôležitý je aj výber projektu domu. Nevhodný výber už neskôr nebudete môcť zmeniť. Preto si vopred dôkladne premyslite, aké sú vaše požiadavky na počet izieb a ich rozmery. Vhodnou dispozíciou vytvoríte priestor na naplnenie všetkých vašich potrieb. Vopred počítajte aj s dostatkom úložných priestorov.

Dispozíciu domu by ste mali voliť s ohľadom na vašu budúcnosť. Ak práve zakladáte rodinu, myslite aj na miestnosť pre detskú izbu. Tí, ktorí často pracujú z domu, iste ocenia napríklad pracovňu.  

Pri voľbe dispozície domu je vhodné šetriť s rozumom. Príliš malé miestnosti budú nakoniec pôsobiť stiesnene. Aj keď pridanie jedného či dvoch metrov štvorcových niečo stojí, je rozumné túto investíciu zvážiť. Metre štvorcové radšej ušetrite vhodným umiestnením izieb, prepojením miestností či výberom projektu s miminom komunikačných prepojení. Na druhej strane priveľké miestnosti, ktoré nevyužijete, znamenajú zbytočné výdavky navyše.

Náš tip: Ak sa neviete rozhodnúť pre vhodnú veľkosť jednotlivých miestností a rozmery v metroch štvorcových vám nič nehovoria, pozvite sa na návštevu k niekomu z vašich známych, ktorí bývajú v rodinnom dome. V praxi si najlepšie budete vedieť predstaviť, čo by ste vlastne potrebovali.

Osadenie domu na pozemok

S výberom projektu úzko súvisí aj osadenie domu na pozemok. Vyberajte projekt, ktorý vám zabezpečí maximálne využitie slnečného svetla, čím dosiahnete dostatočné presvetlenie domu. Denné svetlo bude mať vplyv na vaše naladenie aj spotrebu energií. Nesprávne osadenie domu na pozemok by zbytočne navýšilo vaše náklady na vykurovanie a osvetlenie.

K osadeniu domu patrí aj jeho umiestnenie na konkrétny tvar pozemku, dodržanie určených minimálnych odstupových vzdialeností.

Výber stavebných materiálov

Chyby sa často vyskytnú aj pri výbere materiálov na stavbu. Vyberajte len také, ktoré vyhovujú požiadavkám na energetickú hospodárnosť a požadované tepelnoizolačné vlastnosti. Pri výbere materiálu na stavbu stien, výbere okien, spôsobu zateplenia a iných dôležitých prvkov sa poraďte s odborníkmi.

Úniky tepla

Pri výbere materiálov je dôležitá ich schopnosť izolovať od okolitého prostredia. No v tomto bode samotné materiály nie sú všetko. Aby splnili svoju funkciu, musia byť odborne použité. Najčastejšou chybou je nedostatočné utesnenie stavebných otvorov. To má neskôr za následok únik tepla z budovy, vyššie náklady na vykurovanie, prienik hluku a vlhkosti z okolia.

admin

Webstránka:

www.projekt-domu.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@projekt-domu.sk