Najlepšia lokalita na bývanie — ako ju vybrať?

Ak ste sa rozhodli pre vlastný rodinný dom, kým sa nasťahujete, budete musieť prejsť dlhú cestu. Začnite ju výberom vhodnej lokality. Poradíme vám, ako si vybrať takú, ktorá vám bude najviac vyhovovať.

Cena vhodných pozemkov

Jedným z faktorov, ktoré váš výber ovplyvnia, je cena pozemkov. Vopred si preto pripravte prehľad financií, ktoré máte na celý projekt stavby domu k dispozícii. Ak budete hľadať lacnejší pozemok, takéto nájdete na vidieku. Lacné pozemky sa dajú nájsť tiež na periférii miest. Bližšie k centru mesta cena pozemkov narastie.

Doprava

Doprava je faktor, ktorý pri voľbe lokality hrá nezanedbateľnú úlohu. Ak chcete vedieť, ako dlho by vám trvalo dostať sa do práce a deťom do školy, prevezte sa na miesta, ktoré ste si vyhliadli, počas dopravnej špičky. Zistite si tiež pravidelnosť spojov MHD, ich nadväznosť a čas, ktorý by vám zabrala preprava týmto spôsobom. Nezabudnite zohľadniť výšku nákladov, ktoré budete potrebovať na cestovanie.

Dostupnosť inžinierskych sietí

Pred tým, ako sa pre lokalitu rozhodnete, skontrolujte na predávaných pozemkoch dostupnosť inžinierskych sietí. Môže sa totiž stať, že sa nebudú nachádzať na pozemku ale až vo väčšej vzdialenosti. Náklady na ich zavedenie tak budú narastať. Ideálny stav je, ak sú na pozemku všetky siete už zavedené. Nezriedka sa tiež stáva, že v danej lokalite vôbec nie je možné napojenie na kanalizáciu alebo plyn.

Občianska vybavenosť

Obchod, lekár, športovisko, škola a škôlka by sa mali nachádzať ideálne do 15 – 30 minút pešej chôdze od vybraného miesta. Čím dlhšie budú tieto vzdialenosti, tým viac času strávite denne rôznymi presunmi. Vaše požiadavky na občiansku vybavenosť sa časom budú mieniť. Pri výbere lokality si preto predstavte, kde sa vaša rodina bude nachádzať približne o desať rokov.

Skontrolujte územný plán

Výber lokality ovplyvnia aj informácie z územného plánu obce. Zájdite preto na miestny stavebný úrad a zistite si, aká výstavba je v danej lokalite naplánovaná do budúcnosti. V územnom pláne sa tiež dozviete, či sú vami vyhliadnuté pozemky stavebnými. Ak by tak nebolo, čakal by na vás náročný proces ich preklasifikovania.

admin

Webstránka:

www.projekt-domu.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@projekt-domu.sk