Tehla alebo pórobetón — ktoré riešenie je pre vás lepšie?

Tehla patrí na Slovensku stále medzi najviac používané materiály na stavbu. Avšak čoraz častejšie ľudia siahajú aj po pórobetónových tvárniciach Porfix, Ytong, Porotherm či iných. Každá z možností má svoje výhody ale aj nevýhody. Aký je medzi nimi rozdiel?

Jednoduchosť a rýchlosť

Čo sa týka tehál, pri výbere sa môžete stretnúť s ich viacerými typmi. Najčastejšie používanou je stále klasická tehla. Murovanie klasickou tehlou vyžaduje použitie väčšieho množstva malty. Nevýhodou je tiež ťažšia úprava do požadovaného tvaru. Preto murovanie klasickou tehlou zaberie najviac času.

Ak chcete ušetriť čas aj materiál, ideálne sú brúsené tehly s presnými ložnými plochami. Tie je možné spájať tenkovrstvou maltou alebo penou. Šikovní murári tak dokážu murovať oveľa rýchlejšie ako s tradičnou tehlou. Presné tehly s minimálnymi rovinnými odchýlkami ušetria veľa času aj pri finálnych úpravách.

Ak sa rozhodnete pre pórobetónové tvárnice, môžete očakávať ľahkú manipuláciu. Vďaka ľahkému rezaniu si každú tvárnicu upravíte do požadovaného tvaru naozaj rýchlo. Pri murovaní je potrebné používať minimum malty. Ľahké rezanie oceníte aj pri drážkovaní stien na umiestnenie rozvodov. Pri výstavbe by ste mali ušetriť až do 50 % času.

Tepelnoizolačné vlastnosti

Obvodové murivo z pálených tehál spĺňa všetky požiadavky na tepelnoizolačné vlastnosti. Ak sa chcete pri stavbe domu vyhnúť zatepľovaniu, môžete si vybrať tehly plnené minerálnou vlnou. Tento typ udržuje stabilnú klímu v dome po celý rok.

Pórobetón je výborným izolantom. Milióny uzavretých pórov neumožnia žiaden únik tepla. Výhodou je, že na rozdiel od tehly nemá žiadne vzduchové komory a predely. Zachováva si ich aj v prípade neodbornej manipulácie. Preto je obľúbeným výberom pri svojpomocnej stavbe domu. Ak si vyberiete tehlu, ľahko sa môže stať, že sa pri výstavbe poškodí a poškodené miesto sa vyplní maltou, čo zhoršuje tepelnoizolačné vlastnosti múrov.

Nasiakavosť

Tehla dokáže vodu nasať a zároveň aj vypustiť. To prispieva k optimálnej difúzii vodných pár. Hrozí tak len minimálne riziko vzniku plesní.

Pórovitá štruktúra pórobetónových tvárnic absorbuje vodu veľmi pomaly. Uzavreté póry charakteristické pre tento materiál totiž nevytvárajú žiadne kapilárne sily. Znamená to, že aj pri dlhodobom pôsobení šikmého dažďa na nechránenú stenu nedochádza k jej prevlhčeniu.

Kvalitné hydroizolácie, na ktoré sa kladie pri stavbe čoraz väčší dôraz, akékoľvek nevýhody ohľadom nasiakavosti či vzlínavosti eliminujú. Tehla sa ale každopádne rýchlejšie vysuší.

Vzduchotesnosť

Ak porovnávame vzduchotesnosť týchto materiálov, lepšie na tom bude pórobetón. Je to vďaka absencii veľkých vzduchových dutín. Vzduchové dutiny tehly znamenajú v tomto prípade nevýhodu. Ak chcete postaviť nízkoenergetický alebo pasívny dom, vhodnejším bude preto pórobetón.

Akusticko-izolačné vlastnosti

Tehla má výborné vlastnosti ohľadom zvukovej izolácie. Zvuk z miestnosti do miestnosti či od susedov perfektne tlmí. Na trhu nájdete dokonca aj akustické tehly, ktoré majú takmer 100 % izoláciu zvuku.

Pórobetónové tvárnice spĺňajú všetky normy ohľadom akustickej izolácie. Veľký počet vzduchových pórov dobre absorbuje zvuk. V porovnaní s tehlou sú však na tom o niečo horšie. Na to, aby ste zaistili požadovanú zvukovú izoláciu, vám postačí tenšia tehlová priečka než pórobetónová.

EK, Prodom

Webstránka:

www.projekt-domu.sk

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@projekt-domu.sk